Снимка pixabayИзяли сме 17 тона заразено със салмонела пилешко месо преди

...
Снимка pixabayИзяли сме 17 тона заразено със салмонела пилешко месо преди
Коментари Харесай

Марица: Изяли сме 17 тона полско пилешко със салмонела

Снимка pixabay

Изяли сме 17 тона инфектирано със салмонела пилешко месо преди месец. До момента няма данни за потърпевши хора. Мръвките били полско произвеждане и у нас са влезнали през Румъния. Оттам месото било превозено към транжорни, от които се доставят всички дюнерджийници в страната, научи „ Марица “ . Сигналът за инфектираното месо бил подаден от Молдова към   Системата за бързо предизвестие за храни и фуражи (RASFF). 

Тъй като страната не е членка на Европейския съюз,  там не работят разпоредбите за свободно придвижване на хора и артикули. Още на граничния пункт бил осъществен лабораторен разбор, потвърдил салмонелата, което предотвратило влизането на инфектираното пилешко в някогашната руска република. В България обаче е влезнало единствено по документи и изтъргувано без проблем.

Кога обаче сигналът от RASFF е стигнал до нас,  не е ясно. За съществуването на салмонела в пилешкото се схваща много по-късно и то при инцидентно взета проба в транжорна от формалния надзор. Едва след позитивния резултат е направено следене по кое време е пристигнала партидата от Полша и се оказало, че е минало съвсем месец, а месото изядено. За това обаче няма публична информация от Българска организация по сигурност на храните /БАБХ/.  Ветеринари успокояват, че след добра термична обработка, заплаха за предаване на заразната токсикоинфекция от животни към хора няма. 

Успокоителното е, че досега няма данни за открита салмонела и инфлуенца /птичи грип/ във ферми у нас. Преди месец БАБХ инспектира 538 птицевъдни обекта на територията на цялата страна за спазването на разпоредбите за биосигурност и осъществяването на самоконтрола във фермите във връзка с двете болести по птиците. Установено бе, че над 85 % от тестваните ферми дават отговор на разпоредбите. За останалите са издадени 4 акта и 50 наставления на стопаните. В кои обекти са обаче,  контролният орган не прецизира. 

Междувременно се популяризира информация, че е установена бактерията листерия в пушена скумрия на шайби и домакински суджук българско произвеждане. Предприети са дейности за евакуиране от пазара на инфектираните храни в цялата страна. От БАБХ са взели изключително 300 проби от подготвени за консумация храни. 143 са пробите от месни сурово-сушени артикули, от сирена с къс интервал на зреене - 78 проби и от пушени, веяни и мариновани рибни артикули 79 - проби. Храните са с генезис България, Европейски съюз и трети страни.

Междувременно Системата за бързо предизвестие за храни и фуражи (RASFF) предизвести, че е открита нерегламентираната фуражна добавка за стимулиране на растежа olaquindox в храна за патици, българско произвеждане. Добавката е изолирана във Франция, а стоката следва да се върне у нас.  

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР